Hírek

Elektronikai zavart okozhatnak a kínai kütyük

2018. április 16.

A CE megfelelőségi jelzéssel nem rendelkező elektronikus készülékek használata a többi uniós országhoz hasonlóan Magyarországon is tilos. Ezek – a leggyakrabban a tengerentúlról behozott, illetve a Távol-Keletről, főként Kínából rendelt – berendezések megzavarhatják a hálózatokat, illetve otthon használatos elektronikai eszközeink működését. Miért kell erre figyelni és mit tehetünk, hogy megelőzzük a bajt?

MILYEN PROBLÉMÁT JELENTHET A GYAKORLATBAN, HA AZ ESZKÖZ ZAVART KELT? 

Az Észak-Amerikából érkező csúcskategóriás okostelefonok itthon szinte biztosan nem működnek megfelelően a közbeszédben gyakran 4G-ként említett LTE-hálózaton, míg a DECT 6.0 rendszerű vezeték nélküli telefonok zavart okozhatnak más háztartási berendezések működésében.

NÉZZE MEG AZ NMHH KISFILMJÉT EGY JÓPOFA HÉTKÖZNAPI HELYZETRŐL (képre kattintva):

GOND LEHET A VOIP-TELEFONOKKAL, BÉBIŐRÖKKEL, FEJHALLGATÓKKAL IS

Hasonló gondok fordulhatnak elő az internetes VOiP-telefonok vezeték nélküli kézibeszélői, a bébiőrök, a különböző telefonos fejhallgatók, autóriasztók, kapunyitók és akár a Skype-telefonok esetén is. Ezek a készülékek gyakran ajándékként, magánimport révén kerülnek be az országba, ám előfordulhat, hogy az európai előírásoknak nem felelnek meg, nem rendelkeznek CE-tanúsítvánnyal. A szakadozva, folyamatosan rosszul működő mobilinternet vagy wifi-jel tiltott készülék miatt keletkezett frekvenciazavarra utalhat. Az összeakadó frekvenciák miatt a drónok is meghibásodhatnak, és akár irányíthatatlanná is válhatnak, ami egyúttal jelentős veszélyforrás is lehet.

A ROSSZUL BEÁLLÍTOTT KÉSZÜLÉKEK AKÁR A RADAROKAT IS MEGZAVARHATJÁK

Az elektronikai eszközök nemcsak a CE-jelzésnek nem megfelelő felépítés miatt kelthetnek zavart. November elején például a budapesti Gilice téren felállított, 5,6 GHz-es frekvenciasávot használó meteorológiai radar működésében okozott jelentős problémát egy berendezés, amit az NMHH munkatársai felderítettek és elhárítottak.

Ebben az esetben nem a tanúsítvány hiánya, hanem az eszköz nem megfelelő beállítása okozott gondot: az internetszolgáltató a WLAN rádióhullámot használó – a hétköznapi nyelvben leginkább wifiként ismert – jeltovábbító eszköze hasonló sávon működött, mint a radar.

Az ilyen berendezések szinte folyamatosan problémát okoznak a lakott területen elhelyezett meteorológiai, felhőzetet, illetve csapadékot figyelő radarok rendkívül érzékeny antennáinak, bár a radarokat szűrőrendszer támogatja a sugárzott jelek figyelmen kívül hagyásában. Egy-egy jelentős zavarforrás akár több száz kilométer hosszában is „megvakíthatja” a radarok műszereit.

MI AZ A CE-JELZÉS? HOGYAN NÉZ KI PONTOSAN?

CE-logó (640x480px)

A CE (Conformité Européenne, európai megfelelőség) a műszaki termékek kötelező megfelelőségi jelölése az Európai Gazdasági Térségben.

A CE-logó – ami nem helyettesíthető a nyomtatott nagy CE betűkkel – azt mutatja meg, hogy a termék a rá vonatkozó előírásoknak megfelel, és kötöttségek nélkül forgalmazható az egységes európai piacon.

A CE-jelzést egyébként nemcsak az NMHH hatáskörébe tartozó rádió- és távközlő végberendezéseknek vagy olyan eszközöknek kell megszerezniük, amelyek elektromágneses zavart okozhatnak, hanem például kábeles felvonók, vízforralók vagy gázüzemű berendezések gyártóinak, forgalmazóinak is. Az elektronikai eszközök szigorúan csak számukra kiosztott frekvenciákon működhetnek, hogy ne zavarják egymást. Ezt a szaknyelvben elektromágneses összeférhetőségnek (EMC, Electromagnetic Compatibility) hívják.

MILYEN LÉPÉSEK TEHETŐK AZ ELEKTRONIKAI ZAVAR MEGELŐZÉSE ÉRDEKÉBEN?

  • ELLENŐRIZZÜK A KÉSZÜLÉKEN A CE-JELZÉST – A ajándékvásárlások előtt az elektronikus és rádiófrekvenciát kibocsátó eszközök esetén mindenképpen ellenőrizzük, hogy a választott terméken szerepel-e a CE-jelölés, esetleg rajta van-e a tiltott készülékek listáján. Külföldi rendelésnél különösen érdemes résen lenni. Az NMHH honlapján listázza a korábban hazai forgalmazásban lévő, de az előírásoknak nem megfelelő eszközöket, és ezekre honlapján fel is hívja a figyelmet. Ezeken a listákon 2008-ig visszamenőleg megtekinthetők a betiltott eszközök, például FM-transmitterek, mobil-, analóg telefonok, LED-fényforrások és távirányítós játékautókis: Betiltott berendezések.
  • A WIFI ESZKÖZ BEÁLLÍTÁSA – A wifi-eszközökön figyelni kell az ország beállítására, mert például az amerikai beállítású wifi zavarhatja a közelben lévő rádiófrekvenciás eszközöket.
  • OTTHONI KÉSZÜLÉKEKEN SZINTÉN ELLENŐRIZZE A CE-JELZÉST – A már meglévő otthoni elektronikai eszközökön is érdemes ellenőrizni a CE-jelzést. A mobilról irányítható fényerő-szabályozós LED-izzók, a wifis biztonsági kamerák, a szabályozható konnektorok is zavart okozhatnak, ha nincs CE-tanúsítványuk.
  • VEGYÜK ÉSZRE, HA HAMIS A CE-JELZÉS – Ne dőljünk be a hamis vagy nem európai, a CE-jelzésre hasonlító logóknak. A távol-keleti országok esetenként olyan saját nemzeti megfelelőségi tanúsítványt állítanak ki, amelyek könnyen összekeverhetők az európai CE betűkkel.

Egy-egy nem megfelelő eszköz hatása nagy: akár több száz vagy ezer ember elektronikai eszközeinek biztonságos használatát zavarhatja, emiatt van fontos szerepe az odafigyelésnek és az NMHHnak, mint hatóságnak.

NMHH HOGYAN GONDOSKODIK A ZAVART KELTŐ ESZKÖZÖK KISZŰRÉSÉRŐL?

Meteorológiai radarkép (512x512px)

A rádiófrekvenciás zavart piros szín jelzi a radarképen

A hatóság munkatársai éves felügyeleti tervek alapján végzik az elektronikai berendezések kereskedelmi ellenőrzését is. Évenként több  száz vizsgálatot végezt a hatóság és tucatnál is több eszköz „bukik meg”.

Egy parányi eszköz elegendő nagy problémák kibontakozásához. Akár a hazai áruházak polcain is előfordultak vezeték nélküli csengők, távirányítós játékautók, vezeték nélküli fejhallgatók, routerek is, amelyeket a hatóság törvényileg köteles elkobozni, de a legtöbb gondot a külföldről rendelt vagy magánimportként behozott berendezések okozzák. Az NMHH rádiómérő és rádiózavar-elhárító szolgálatot is fenntart, hogy védje az elektronikus hírközlés megfelelő működését, hatékonnyá és zavarmentessé tegye a frekvenciahasználatot.

Az NMHH 2015-ben például összesen 1267, az előírásoknak nem megfelelő berendezés működését szüntette meg – amelyek között számos CE-jelzés nélküli eszköz is volt –, és 745 esetben ezeket más elektronikai eszköz működését zavaró módon üzemeltették.

Rádiófrekvenciás zavar észlelése esetén online űrlapon is lehet bejelentést tenni a hatóságnál: Rádiófrekvenciás zavar bejelentése.

Kattintson IDE és kövessen minket a facebookon! Hírek, aktualitások és érdekességek a fogyasztóvédelem világából!

Forrás: NMHH

Képek: NMHH