Új védjegyet vezet be a Földművelésügyi Minisztérium (FM) a géntechnológiai módosításoktól (GMO) mentes magyar élelmiszerek megkülönböztetésére – közölte Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter 2018. április 4-én, szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.
A genetikailag módosított szervezetek (röviden: GMO-k) olyan szervezetek, amelyekben a genetikai örökítőanyagot (DNS-t) mesterségesen átalakították úgy, ahogy az a természetben nem fordul elő.
A technológiát gyakran nevezik „modern biotechnológiának”, „géntechnológiának”, „génmódosításnak” vagy „génmanipulációnak”. A növények génmanipulációját az emberiség élelmezése hívta főként életre, amely jelentős gazdasági érdek is egyben, a tudomány nyújtotta lehetőségekkel lehetővé vált vírusoknak, kártevőknek és növényvédőszereknek ellenálló növények termesztése.
A géntechnológiában tapasztalható, tudományos léptékkel mérve is gyors fejlődés következtében nem volt elég idő a potenciális veszélyek és a hosszú távú hatások kivizsgálására. Alig ismerjük a genetikailag módosított szervezetek környezeti, ökológiai, egészségügyi, társadalmi hatásait és kockázatait. A GMO-k emberi egészségre és környezetre gyakorolt hatásainak többségét (a jogszabályoknak is megfelelően) biotechnológiai óriáscégek végzik vagy finanszírozzák. Független hatásvizsgálatok sajnos alig állnak rendelkezésünkre, olvasható a kormany.hu oldalon.
A tárcavezető kiemelte, hogy a védjegy, amelynek alapmotívuma matyóhímzéses minta, az egészséges, jó minőségű, természetes, GMO-mentes élelmiszereket jelöli. A védjegy tulajdonosa az FM, amely a tanúsítással a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szervezetét, az Élelmiszerlánc-biztonsági Centrum Nonprofit Kft.-t (Élbc NKft.) bízta meg – tette hozzá.
A miniszter hangsúlyozta, hogy a védjegy bevezetésével a tárca Magyarország GMO-mentes mezőgazdasági termelést erősíti. A világon elsőként a magyar alaptörvény mondta ki a mezőgazdasági termelés GMO-mentességét, ehhez kapcsolódik a vásárlók tájékoztatása, a fogyasztói tudatosság erősítése – húzta alá.
Rámutatott arra is, hogy Magyarország az Európai Unióban (EU) élharcosa volt a GMO-mentes mezőgazdasági termelésnek az elmúlt években. Kezdeményezték az európai szójanyilatkozatot, és útjára indult a Szövetség a GMO-mentes Európáért összefogás. Emellett Magyarországon folyamatosan ellenőrzik a mezőgazdasági termelést, a vetőmagokat a környezet tisztaságának és az élelmiszerek biztonságának megőrzése érdekében – mondta.
Bognár Lajos élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkár ismertette, hogy a tanúsítvány igényléséről a vállalkozások és kistermelők az Élbc NKFt. honlapján kaphatnak információt. A védjegy megszerzéséhez mellékelni kell a termékek leírását, illetve a felhasznált GMO-mentes alapanyagok nyomonkövethetőségét.
Kiemelte, hogy a GMO-mentes védjegy az első olyan tanúsítvány Magyarországon, amely hiteles, állami garanciát nyújtó termékbiztonságot jelent. Az ellenőrzéseknek köszönhetően az elmúlt két évben nem került GMO-val szennyezett vetőmag forgalomba az országban, és az üzletekbe sem került GMO-val szennyezett vagy nem megfelelően jelölt termék – sorolta.
A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a védjegy elsősorban a magyar vásárlók tájékoztatását szolgálja, azonban ez nem zárja ki azt, hogy a vállalkozások a külföldi értékesítéskor használják, népszerűsítve ezzel a magyar, jó minőségű, GMO-mentes élelmiszereket.
Kattintson IDE és kövessen minket a facebookon! Hírek, aktualitások és érdekességek a fogyasztóvédelem világából!
Forrás: MTI, kormany.hu
Képek: mfor.hu, MTI