Hírek

Döbbenet: Az Orangeways engedélyek nélkül végzett autóbuszos személyszállítást

2018. március 23.

Jogsértő tájékoztatás miatt több mint 85 millió forint bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) az Orangeways márkanév alatt autóbuszos személyszállítási tevékenységet végző két cégre, a Pivot-Consulting Kft.-re és a  Rá-Ba Projektmenedzsment Zrt-re – közölte a GVH az MTI-vel.

Tájékoztatásuk szerint a Pivot-Consulting Kft., a West Block Zrt., az Orangeways Hungária Kft., és a Rá-Ba Projektmenedzsment Zrt. vállalkozások hatósági engedélyek hiányában jogsértően keltették a fogyasztókban azt a benyomást, hogy az Orangeways márkanév alatt menetrend szerinti autóbuszos személyszállítási tevékenységet folytatnak és rendelkeznek az ehhez szükséges engedélyekkel. Emellett a vállalkozások nem adtak megfelelő tájékoztatást egyéb lényeges, jogszabályban is előírt adatokról a www.orangeways.com honlapon.

2017. májusában a Világgazdaság így írt a 10 éves, megújuló Orangeways-ről

A 10 éve alapított társaság járművei eddig 3 millió utast szállítottak, és összesen 25 millió kilométert tettek meg Európa útjain egyetlen személyi sérüléssel járó baleset nélkül. Ma huszonöt busz és száz tapasztalt sofőr áll az utasok rendelkezésére. A társaság a szolgáltatás minőségének javítása érdekében kizárólag saját kapacitással, alvállalkozók bevonása nélkül végzi tevékenységét, illetve garantálja a biztonságot és a legmagasabb színvonalú szolgáltatást. A megújulás jegyében az Orangeways az arany és fekete szín ötvözésével izgalmas és karakteres megjelenést öltött a buszokra. Az arannyal a minőséget, a feketével az örök eleganciát kívánta kifejezni. Az új arculat komolyságához kedélyes és szerethető elem is társul: egy vidám béka, aki a kalandvágyat, a haladást és a valóságba vegyített csipetnyi meseszerűséget jelképezi, megtestesítve ezzel mindazt, amit egy utazás jelent.

A 85millió forintos bírság kiszabásának alapja a jegybevétel volt

A GVH a bírság kiszabásakor a vállalkozások – elsősorban a www.orangeways.com weboldalon értékesített – jegybevételeire alapozott. Súlyosító körülményként értékelte, hogy a jogsértő kereskedelmi gyakorlat időben elhúzódott, és a vállalkozások éppen jogsértésükkel jegyértékesítési bevételre tettek szert. A Pivot-Consulting Kft 85,4 millió forintos bírságot kapott, míg a Rá-Ba Projektmenedzsment Zrt, közel 200 ezer forintost. A másik két cégre egyebek mellett azért nem szabtak ki bírságot, mert a legutolsó (2015-ös) elérhető beszámolóik szerint nem volt árbevételük.

Már 2017. decemberében megtiltotta a személyszállítás tevékenység folytatását a GVH

A hivatal közölte: amennyiben az eljárás alá vont vállalatok nem felelnek meg a tiltásnak, és folytatják a jogsértő magatartást, akkor a honlap tárhelyszolgáltatóját kötelezik majd az eredeti határozat végrehajtására. Kitértek arra is, hogy a GVH tavaly decemberben ideiglenesen megtiltotta a www.orangeways.com honlapon a személyszállításra vonatkozó kereskedelmi gyakorlat folytatását, és egyben kötelezte az Orangeways márkanév alatt kereskedelmi tevékenységet végző vállalkozásokat, hogy a vonatkozó tartalmat töröljék a honlapjukról.

Kattintson IDE és kövessen minket a facebookon! Hírek, aktualitások és érdekességek a fogyasztóvédelem világából!

Forrás: MTI, Világgazdaság (vg.hu)

Fotó: Világgazdaság (vg.hu)