Hírek

Ön tudja, mennyire sugároz valójában a mobiltelefonja?

2018. február 27.

A Német Sugárzásvédelmi Hivatal (BfS) adatbázisa megmutatja, hogy mely típusú mobiltelefonnal mekkora sugárzásnak vagyunk kitéve, amikor használjuk. A BfS kétféle értéket rögzített: a telefonálás során fejünket érő sugárzást, és azt, hogy nyomkodás közben mennyi energiát nyel el a testünk.

A 50 gyártó több mint 3.000 modelljére terjedt ki a vizsgálat, amelynek eredményeit a Hivatal honlapján megtaláljuk az egyes mobil típusokra vagy akár a sugárzás mértékére keresve. A mobil lista csak a konkrét mérési értékeket mutatja meg, arra nem tér ki, hogy a sugárzásnak milyen egészségügyi hatásai lehetnek. Több kutatás folyik párhuzamosan, amely hol mellette, hol a sugárzás káros hatása ellen foglal állást. Ameddig határozott tudományos állásfoglalás nem alakul ki, addig is érdemes az alábbiakat szem előtt tartani egészségünk védelmében.

MEGENGEDETT MÉRTÉK

A rádióhullámok sugárzási hatását többnyire a Specific Absorption Rate (fajlagos energiaelnyelési érték, SAR) mértékegységgel fejezik ki, értékét pedig watt/kg-ban mérik. Az Európai Unió területén ennek elfogadott szintje 2 W/kg 10 gramm élő szövetre, az Egyesült Államokban pedig 1,6 W/kg-os az érték.

GYÁRTÓK ÉS A MÉRT ÉRTÉKEK

A Hivatal adatai alapján a legmagasabb értéket a kínai OnePlus 5T érte el, rögtön a nyomában a szintén kínai Huawei Mate 9-cel. Utóbbi gyártó termékei közül további öt készülék került be a legsugárzóbb készülékek 15-ös listájára, a harmadik helyen pedig a Nokia Lumia 630 áll. A listán a 10. helyen találjuk az első Apple készüléket, az iPhone 7-et, és külön érdekesség, hogy az első 15 helyen egyetlen Samsung okostelefont sem találunk.

A nagyobb gyártók többsége az átlagot hozza, a Sony, a Huawei, az LG és az Apple némileg fölötte van, a HTC kicsit alatta. Kifejezetten jó, masszívan az átlag alatti értékeket mutattak a Samsung mobiljai. Az időseknek szánt mobilokat gyártó svéd Doro, a német Medion és a kínai Xiaomi készülékeit viszont érdemes nyújtott kézzel nyomogatni, ezeknél jóval átlag feletti értékeket mértek.

Telefonálás közben a fülnél mért sugárzás esetében már kevesebb a 2W/Kg közeli érték, és ezeket többségében kifutott modelleknél mérték. Ebben a mutatóban a nagyobb gyártók közül a kínaiak teljesítettek a legrosszabbul: a top húszban a One Plus, a Xiaomi, a Huawei és a Lenovo modelljei is szerepelnek.

Abban továbbra sincs tudományos konszenzus, hogy a rádiófrekvenciás sugárzás emberi szervezetre gyakorolt hatása káros-e vagy sem, s ha káros, mennyire. Több vizsgálat is arra jutott, hogy a mobiltelefonálás rákkeltő, egy többéves svéd kutatás azt mutatta ki, hogy agydaganatot okoz, egy vizsgálat szerint a nyálmirigyek jó és rosszindulatú elváltozásának valószínűségét is jelentősen növeli.

Kattintson IDE és kövessen minket a facebookon! Hírek, aktualitások és érdekességek a fogyasztóvédelem világából!

Forrás: fogyasztovedelem.hu, 24.hu

Képek: fogyasztovedelem.hu, statista.com