Hírek

Súlyos bírságokra számíthatnak a jogszabálysértő webshopok

2018. január 24.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján évente nagyságrendileg 30%-kal nő az internetes vásárlás volumene, amely egy igen jelentős mértékű bővülése az ágazatnak. Az internetes vásárlás, vagy másik nevén az e-kereskedelem robbanásszerű terjedésével egyre nagyobb hangsúly helyeződik az ágazatban működő vállalkozások jogszabálykövető magatartásának vizsgálatára és ösztönzésére, valamint a fogyasztóbarát megoldások népszerűsítésére.

A webshopokat üzemeltető vállalkozások ellenőrzése és jogszabálysértő működésük megállapítása esetén szankcionálása egyre hangsúlyosabb célpontjává vált nem csak hazánkban, hanem az egész Európai Unióban a fogyasztóvédelmi hatóságoknak. Azok a vállalkozások, amelyek nem a hatályos jogszabályi előírásoknak megfelelően működtetik webshopjaikat vagy tájékoztatják fogyasztóikat azok egyre komolyabb bírságokkal számolhatnak. Ezt az irányt erősíti az elmúlt időszak számos fogyasztóvédelmi jogszabálymódosítása is.

Fontos, tudni, hogy alapvetően a vállalkozás árbevétele és típusa határozza meg a bírság mértékét, a súlyos következményekkel járó jogsértés miatt azonban minden esetben magasabb bírság szabható ki. A fogyasztóvédelmi hatóság eljárása során kiszabott eljárási bírság adók módjára behajtandó köztartozás.

Összefoglaló táblázat a bírságok mértékéről:

Bírság biztosan kiszabásra kerül

Lényeges még megemlíteni, hogy a fogyasztóvédelmi hatóság – néhány törvényi kivételtől eltekintve – mindenképpen bírságot szab ki, ha

– a vállalkozás 6 hónapon belül ismételten megsértette ugyanazon jogszabályi rendelkezést

– a jogsértés a fogyasztók széles körét érinti,

– a 18 év alattiak védelmét célzó rendelkezést sért meg (pl. szeszesital, dohánytermék árusítása),

– különösen, ha idősek, szellemi vagy fizikai fogyatékossággal élő fogyasztók sérelmére követnek el jogsértést,

– a vállalkozás nem működik együtt a békéltető testületi eljárásban (nem küld válasziratot, nem jelenik meg)

A Fogyasztóvédelmi Referens Központ országos szakértői hálózata bárhol és bármikor segít vállalkozása számára a jogkövető magatartás és fogyasztóbarát megoldások kialakításában. Webshop audit és fogyasztóvédelmi audit szolgáltatásainkkal feltárjuk vállalkozása internetes áruházának jogszabálysértő elemeit, megvizsgáljuk tájékoztatóit és a jogkövető magatartás kialakításán túl javaslatot teszünk fogyasztóbarát módszerek, megoldások bevezetésére is.

Szolgáltatásainkról bővebben honlapunk „Szolgáltatások” menüpontjaiban olvashat, de webshop audit és e-kereskedelmi tanácsadásunkat közvetlenül is elérheti IDE kattintva.

Kattintson IDE és kövessen minket a facebookon! Hírek, aktualitások és érdekességek a fogyasztóvédelem világából!