Hírek

Mérgező bögréket hívott vissza a Müller áruházlánc

2018. február 21.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a RASFF-on keresztül értesült az esetről, miszerint kínai eredetű porcelán kávésbögrét vont ki a forgalomból a német hatóság a termékből mért magas kobaltkioldódás miatt. A kifogásolt árucikkekből – Magyarországot is beleértve – 10 EU tagállamba és Svájcba szállítottak.

A Müller honlapján tájékoztatást adott közre a termékvisszahívásról.

Magas kobaltkioldódást mért a német hatóság a Müller vállalat által forgalmazott kínai porcelánedények (teás- és kávésbögre, illetve csésze) vizsgálata során. A német Müller nagykereskedelmi vállalattól a magyarországi Müller Drogéria részére érkezett a kétféle kávésbögréből. A cég az érintett termékeket visszahívja az üzleteiből.

A termékek azonosító adatai

Név: Kávésbögre (Kaffeebecher), 350 ml
Márka: „Ethno Indigo” és „Marble Indigo”
Tételszámok: 36398, 36848
Cikkszámok: 2220578, 2220576
RASFF referenciaszám: 2018.0348

A vonatkozó jogszabályok értelmében az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és tárgyak nem változtathatják meg az élelmiszer összetételét vagy érzékszervi tulajdonságait.

A kék festék teszi veszélyessé

Porcelánból készült termékek esetén a kobalt kékszínű festékből oldódhat ki. A német hatóság az értesítésben szereplő kávésbögrékből – a jó gyártási gyakorlat szerint előállított termékekhez képest – többszörös mennyiségű kobaltkioldódást tapasztalt, ami a termék rendszeres használata mellett humán egészségügyi aggályt vethet fel.

Figyelembe véve a termék rendeltetését, valamint azt, hogy a magasabb hőmérsékletű italok az esetek többségében felgyorsítják a kioldódási folyamatokat, kérjük, hogy aki rendelkezik háztartásában a képeken szereplő bármelyik kávéscsészével, egészsége megóvása érdekében ne használja azt tovább!

Mi az a kobalt és miért veszélyes?

A kobalt nyomelem, a B12 vitamin (kobalamin) központi atomja, amelyre kis mennyiségben az emberi szervezetnek is szüksége van. Nagyobb mennyiségben azonban nemkívánatos anyag az emberi szervezetben. A Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) a kobaltot és a kobaltvegyületek csoportját lehetséges rákkeltőként a 2B csoportba sorolta be.

Kattintson IDE és kövessen minket a facebookon! Hírek, aktualitások és érdekességek a fogyasztóvédelem világából!

Forrás: NÉBIH

Kép: nebih.hu